הקהילה היהודית באפגניסטן

הקהילה היהודית באפגניסטן

קהילת יהודי אפגניסטן, אחת מקהילות ישראל הנידחות והעתיקות עלתה רובה ככולה לארץ ישראל. זו קהילה שישבה במרכז אסיה ובעיקר בהראת, מרחק כ-390 ק"מ מהעיר האיראנית משהד.

גאוגרפיה

אפגניסטאן

העיר הראת יושבת על דרך המשי ובמשך מאות שנים התנהלה במקום פעילות קהילתית יהודית ענפה שיצרה יצירה תרבותית מיוחדת בספרות, בפיוטים, במנהגים, ביצירה החומרית, בבית הכנסת ובבית היהודי, במחזור השנה ובמיוחד בחגים.

היסטוריה

ההתיישבות היהודית

סיפור ההתיישבות היהודית באזור הוא שילוב של תיעוד היסטורי ומסורות המוצאות קשר בין שבטי אפגניסטן לבין 'עשרת השבטים האובדים'. לצד מסורות אלה, נמצאו עדויות רבות על ההתיישבות היהודית בימי הביניים, הכוללות תיעוד יהודי ומוסלמי מימי הביניים, מצבות קבורה ולאחרונה נתגלו כתבי יד בגניזה האפגנית.

הקהילה היהודית באפגניסטן

הקהילות היהודיות הקדומות, שחיו באפגניסטן בימי הביניים, נעלמו בעקבות הכיבוש המונגולי של המאה ה-13. הקהילה היהודית באפגניסטן בעת החדשה היא בעיקרה תוצאה של הגירה מפרס שהתמזגה עם שרידי היישוב היהודי הקדום.

בשנת 1888 נמצאו בהראת כ-300 בתי-אב, שהם כ- 1800 נפש, רובם פליטים שברחו ממשהד השיעית להראת שבאפגניסטן הסונית, לאחר שבמשהד כפו עליהם בשנת 1839 את האסלאם השיעי. בהראת שבאפגניסטן הסונית הם חזרו ליהדות שלימה.

ב1857 גורשו יהודי הראת שבמקורם היו ממשהד למחנה ריכוז ליד משהד. כ-400 מתו בשבי מקור וממחלות לפי הספר " קורות זמנים " של הרב מנהיג העדה מולא מתתיה גרג'י. הם חזרו להראת כעבור שנתיים בעזרת הממשל הבריטי בהודו.

סוחרים

בקרב יהודי אפגניסטן היו סוחרים בינלאומיים שעסקו בסחר פרוות קרקול ופירות יבשים וכנראה גם שטיחים והם תפסו מקום חשוב בכלכלה של אפגניסטן. לצידם היו גם סוחרים זעירים ורוכלים שפעלו בהראת ובערי המסחר בצפון אפגניסטן, וכן גם בעלי מלאכה ו'כלי קודש', משמע שוחטים, מוהלים, חזנים, סופרי סת"ם.

חברה פטריארכלית

החברה היהודית באפגניסטן הייתה חברה פטריארכלית — הסמכויות היו בידיהם של הגברים; פטרילוקאלית — נערה שנישאה עברה לבית בעלה; ופטריליניארית — הירושה עברה מאב לבן.

הנשים ניהלו את חיי המשפחה והיו אמונות על הבישול, על הריפוי ועל הנחיית טקסי מעבר, ואילו הגברים היו אמונים על הפרנסה והיו רוב זמנם מחוץ לבית.

חברה דתית

בני הקהילה ייחסו חשיבות עליונה לחינוך הדתי וליכולת האוריינית של הבנים. חינוך הילדים הוקנה בשני מרחבים משמעותיים — הבית ובית המדרש. הילדים והנערים קנו את השכלתם בבתי המדרש באמצעות חונכים מבוגרים מבני הקהילה, ולאחר מכן הוכשרו להיות סוחרים, מרפאים, מורים או אנשי דת. חינוכן של הילדות והנערות ניתן בבית.

האימהות והסבתות הקנו מוסר וקודים של התנהגות במשפחה ובחברה. כמו כן הן העבירו ידע עממי בנוגע לתפקידי מפתח כמו מילדת, בלנית, רוחצת מתים, מקוננת, שדכנית ומרפאה, וידע באשר למלאכות יד מסורתיות — בישול ואפייה, היגוד סיפורים ושירה, עריכת טקסים, רוקחות וריפוי עממי.

העושר התרבותי של יהודי אפגניסטן התבטא במנהגים ובטקסי מעבר: לידה, חניכה נישואין ומוות, ובטקסי חג ומועד. בכל הטקסים ניתן למצוא השפעות ייחודיות האופייניות לתרבות האפגנית המוסלמית. כך גם לגבי תרבות האוכל והאכילה, שהושפעו מהמרחב הגאוגרפי שבו התקיימה הקהילה. בישול הנזידים ואפיית הלחמים היו גם הם בעלי משמעות ייחודית וסימנו את זהותם הדתית של היהודים מאפגניסטן.

דמוגרפיה

במאות ה-19 וה-20, מנתה האוכלוסייה היהודית באפגניסטן כמעט 6,000 איש. רובם אנוסי משהד, שהצטרפו ליהודי הראת, כאבול ועוד כמה ערים צפוניות, וחלקם ממרכז אסיה, לאחר שברחו דרומה בשל רדיפות הבולשביקים.

לאחר תקופה של התנכלויות, מגבלות תנועה, מגבלות כלכליות, אפליה ועוד. לאחר גירוש יהודי הצפון בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-20, 400 יהודים עזבו את אפגניסטן ומצאו מקלט בהודו.

משנות ה-50 של המאה ה-20, הקהילה היהודית הלכה והתמעטה , כ-5,000 יהודים מאפגניסטן עלו לישראל ובעשור הבא נשארו בה רק כמה מאות יהודים, וב-1971 נותרו בה 25 משפחות בלבד, שעזבו גם הן עד 1992.

כ 0
יהודים במאה ה-19 וה-20
0
משפחות ב1971

ציונות

'ירושלים' היה כינויה של ארץ ישראל בפיהם של יהודי אפגניסטן. כשם שארץ ישראל משכה אותם כך גם הגולה הקשה דחפה אותם לעלות ארצה. המניע העיקרי לעלייה היה בעיקרו אהבת ציון. העולים הראשונים שהגיעו בשלהי המאה ה-19 לא היו עולי מצוקה. רבים מהם היו בעלי ממון והם בנו בתים ונקלטו היטב בירושלים. רבני משפחת גרג'י היו למנהיגים הרוחניים של הקהילה ולימדו בתלמוד תורה 'בני ציון' בשכונת הבוכרים בירושלים.

בשנת 1929 מנתה הקהילה 327 נפש. בשנים 1900 ועד להקמת המדינה עלו בסך הכול 2,193, כולל 750 נפש בהעפלה יבשתית לא-לגאלית. יהודי אפגניסטן קופחו במתן סרטיפיקטים לעלייה חרף פניות מנהיגי העדה בארץ להנהגה הציונית. עד יולי 1951 עלו עוד 3,000 נפש ובכך חוסלה כמעט כליל גולת יהודי אפגניסטן.

סיום בשנת 1972 נערך מפקד אוכלוסין ונמצא שהיו בארץ 7,540 יהודים אפגנים מתוכם 3,878 ילידי ישראל ו-3,662 ילידי חו"ל. יש להניח שכיום חיים בארץ כ40,000-30,000 יהודים ממוצא אפגני. בני הקהילה התערו בבניית הארץ ולקחו חלק בישובה בערים, בכפרים ובקיבוצים. בניה ובנותיה של הקהילה משמשים בצבא, באקדמיה, במדע, בטכנולוגיה, בתקשורת, בתרבות, בספרות ובאמנות וזאת לצד שמירה על מסורת הקהילה ומנהגיה. את בני הקהילה הנהיג בשנים האחרונות הרב צבי סימנטוב זצ"ל.

יהודי אפגניסטן הביאו עמם לארץ ישראל נכסים רבים מהתרבות החומרית ובעיקר מהתרבות הרוחנית שאותם שימרו גם לאחר העלייה לישראל.

נכתב ונערך ע"י בן-ציון יהושע-רז וד"ר צילה זן-בר צור